donderdag 22 april 2010

Sit & Heat concept wint 10.000 euro.


September 2009: Jorg Rijkschroeff, minister Cramer en Ralf de Bruin tijdens de Greenovatortour te Arnhem.

18-12-2008

Studenten Bjorn Blokzijl, Jorg Rijkschroeff en Ralf de Bruin hebben de prijsvraag duurzame terrasverwarming gewonnen. Minister Cramer (Ruimte en Milieu) reikte de winnaars 10.000 euro uit.

Bjorn Blokzijl (Saxion Hogescholen) gebruikt in zijn ontwerp restwarmte van koelmachines. Deze warmte loopt via buizen naar de vloer van het terras. Deze methode vraagt wel een investering van de horeca en biedt vooral kansen voor nieuwe cafés en restaurants.

Jorg Rijkschroeff en Ralf de Bruin (hogeschool Arnhem) bedachten een stoel en kussen die verwarmd worden als iemand erop gaat zitten. Het concept is makkelijk en snel te realiseren, ook in bestaande horecagelegenheden.

Overzicht energieverbruik
Minister Cramer wil de horeca met deze prijsvraag een handje helpen. Een warm terras in koude tijden betekent namelijk ook meer klanten. SenterNovem (SN), een uitvoeringsorganisatie van de overheid, stelt in opdracht van VROM vanaf januari 2009 informatie over terrasverwarmers beschikbaar. De informatie gaat over de beschikbare soorten verwarmers, hun verbruik en de relatie tussen verbruik en toepassing van de verwarmers. Daarnaast reikt SN enkele alternatieven voor een terrasverwarmers aan.

Klimaatakkoord
Verschillende gemeenten hebben interesse voor duurzame terrasverwarmers. Zo wil burgemeester Cohen in Amsterdam twee jaar lang de milieugevolgen van deze verwarmers in de hoofdstad laten onderzoeken. Een eerdere proef in Amsterdam bleek te kleinschalig.
VROM gaat samen met de Vereniging van Nederlandse Gemeenten (VNG) ervaringen van gemeenten met terrasverwamers uitwisselen in het kader van het Klimaatakkoord.

Jury
De prijsvraag was uitgeschreven voor technische studenten. VROM werkte daarbij samen met stichting Enviu en duurzaam studentennetwerk LHUMP. De jury bestond uit Gerard Keijzers (hoogleraar duurzaam ondernemen Nyenrode), Stef van Dongen (directeur Enviu) en Simon Christiaanse (adviesraadlid en ontwerper LHUMP). De inzendingen zijn beoordeeld op de praktische toepasbaarheid, duurzaamheid, innovatie, techniek en enthousiasmerende uitstraling. De prijswinnaars kregen het geld (in totaal 20.000 euro) om samen hun duurzame concepten uit te werken.

(bron: VROM.nl)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten